Conflict: Învăţământul ,,socialist” vs. Învăţământul ,,pokemonic”

[…] Se cunoaşte faptul că pe vremea ,,Împuşcatului” dacă erai pe stradă şi strigai [apelatoriu]: ,,Domnule inginer!” îţi răspundeau trei sferturi dintr-un trotuar! Aşa de dese erau diplomele de … inginer.

Şi aici vine întrebarea: Cum naiba locuim în blocuri în care niciun perete nu e drept? […]

Invatamantul romanesc comunist

Recomanda articol!

De ceva vreme ,,m-am subscris” unui canal de Facebook extrem de popular. Probabil unii dintre voi deja-l ştiu, se numeşte: România.

Cum funcţionează?

Câţiva jurnalişti [aici incluzându-i şi pe cei de la TV dar şi simpli bloggeri] îşi publică articolele pe diverse teme iar de cele mai multe ori acestea sunt dezbinatorii, create parcă special pentru răfuiala între tabere …

Se dezbat subiecte precum: religie, homofobie, naţionalism, extremism, ştiri de ultima oră cu iz politic, meciuri de fotbal, etc. Toate acestea în cheia existenţei a două tabere: pro şi contra. Cu sau fără argumente, comentariile devin agresive, fiecare cu ,,aia mă-sii”.

Recent, Liviu Trandafir [us24.ro] lansează [ca de obicei] o tema extrem de ,,viermănoasă”: ,,Era mai eficient învăţământul în sistemul comunist ?” înc-o dată dovedindu-se un bun observator de ,,tabere” găsind subiect de ,,măcel” pentru ele… Cu siguranţă îi place “sânjili… [ii place genul GWAR probabil]

canal Facebook Romania
 Captura: Canal Facebook / Romania, sursa: us24.ro

Dacă vrei să iei pulsul poporului fără a ieşi din casă, cu toate rahaturile lui, subscrie-te canalului! O să-ţi faci o grămadă de nervi şi nici n-o să-ţi vină a crede cât de mult se violează limba română şi ce mentalităţi ,,sănătoase” promovează unii…

Revenind la subiect …

Fiind rezultantul ambelor sisteme de învăţământ, împărţind ,,jumi-juma” perioadele, consider că aş putea să văd mai clar ,,bunele şi relele” fiecărui sistem, mai ales că am fost şi parte a ,,generaţiei de sacrificiu” aşa cum ne-au numit idioţii ce s-au perindat prin Ministerul Învăţământului.

De la bun început trebuie să menţionez că NU EXISTĂ ATÂTEA DEOSEBIRI CÂT MAI MULT ASEMĂNĂRI ! Ambele sisteme au fost şi sunt falimentare iar o reformă nu mai este doar necesară ci obligatorie!

Ambele sisteme, nu au promovat vocaţia individului ci mai degrabă distrugerea lui prin uniformizare şi modalităţi de a impune reţinerea de date în mod mecanic fără conştientizarea lor în mod logic, procesatoriu. ,,Toceala” a fost mereu premiată în detrimentul ,,procesării”, astfel ceea ce era la manual era ,,lege” iar orice întrebare sau dubiu era luat drept un exerciţiu ofensatoriu.

Şi toate acestea din cauza lipsei de cadre didactice instruite corespunzător în ,,misterele pedagogiei”. Multe cadre didactice, puţini şi pedagogi! De aceea, în noua reforma de învăţământ ar trebui să se pună preţ maxim pe … pedagogie, pe modalitatea de a ,,şti” să pui mintea elevului în mişcare, să descopere şi să-şi însuşească astfel informaţia.

Învăţământul românesc, indiferent de sistem, a fost bazat în mod special pe teoretizare, practica a fost mereu pusă într-un plan secundar.

O altă problema majoră a ,,Învăţământului” românesc o reprezintă… PĂRINŢII ! Surprinzător, nu?

Da! O mare parte de vină o poartă părinţii!

Mulţi dintre ei şi-au idealizat frustrările devenirii lor ingropandu-le în viaţă copiiilor lor. Astfel, nu de puţine ori am văzut cazuri în care părinţii îşi obligau plozii să aleagă o anumită specializare, să înveţe mai mult la anumite materii, etc., chiar dacă aceştia doreau cu totul altceva! Astfel, deseori, fiul-de-popa ajunge popa, fica-de-doctor devine doctor, s.a.m.d., sau ! în funcţie de cât de bine sunt plătite anumite meserii, părinţii îi orientează în mod agresiv fără a lua în calcul că, odată saturată piaţă, aceste meserii îi vor duce în mizerie.

Astfel, după ’89 s-au popularizat în mod special: pshihologia, dreptul, jurnalismul, marketing-ul în detrimentul medicinei, construcţiilor, agronomiei, etc. Va mai amintiţi, nu?

În fine. Revenind la canalul Facebook/România, efectiv m-am luminat [din nou] de ce suntem aici, de ce ne merge prost!

Va daţi seama că fiecare exponent îşi susţinea superioritatea sistemului în care a învăţat! Şi cum majoritatea membrilor canalului care au ceva mai mult timp decât alţii sunt cei care au peste patruzeci de ani, ghiciţi cât de susţinut este sistemul comunistoid?

Construcţia noastră că naţie e bazată pe invidie, laudă de sine şi multă, dar multă – prostie!

Pe lângă faptul că limba română e de-a dreptul ,,poştită” între inculţii canalului mai apar şi diverşi mistici alienaţi, cei ce au semnat pentru ,,religia în şcoli”, probabil.
[las câteva capturi de pe canal ca să vă minunaţi]

1 2 3 4 5 6 7 8

Şi nu trebuie să fi extrem de atent ca să observi că ponderea agramaţiei zburdă de-a dreptul pe partea celor rezultaţi din sistemul ante-decembrist…

Şi totuşi, ce e mai grav… e faptul că sunt foarte puţini care sesizează că de fapt, nu e altceva decât un conflict între generaţii! Deştepţi şi culţi, proşti şi lăudăroşi au fost mereu, indifferent de sistem, nimic de zis…

Însă am două situaţii la care nu am [încă] un răspuns:

Se cunoaşte faptul că pe vremea ,,Împuşcatului” dacă erai pe stradă şi strigai [apelatoriu]: ,,Domnule inginer!” îţi răspundeau trei sferturi dintr-un trotuar! Aşa de dese erau diplomele de … inginer.

Şi aici vine întrebarea: Cum naiba locuim în blocuri în care niciun perete nu e drept?

Şi alta [retorică]:

Din ’89 până azi toţi cei ce ne-au condus au fost rezultanţi ai ,,Învăţământului” socialist. Simţim pe propria piele dacă a fost bun sau nu ?

Închei prin a face lobby tinerilor / copiilor… Nu-i mai luaţi de ,,ne-educaţi” şi nici de proşti! Faptul că se folosesc de foarte multă tehnologie pentru a se informa denotă faptul că se pregătesc pentru altă era, o era în care noi vom fi cei… proşti!