Cu tremur, înainte!

[…] Scriam că un grad în plus ar fi fost îndeajuns să pună la pământ o parte din Bucureşti… se ştiu nişte cifre, se fac expertize şi pronosticuri… însă NU SUNT REALE! N-aş vrea să cobesc, dar dacă am avea un cutremur de 7+ am avea mari suprize… şi aici mă refer la clădiri noi, la tot felul de proiecte rezidenţiale construite recent. Sincer, n-aş fi surprins că o parte din ,,imbulinate” să rămână în picioare iar ansamble rezidenţiale, chiar şi cele “mainstream” să fie făcute praf. Pentru că aprobările se fac de cele mai multe ori din pix şi fără expertiză, mai ales atunci când se întrezăreşte luciul unui plic.

Recomanda articol!

Au trecut aproximativ 24 de ore de la cutremur  [n.a., cel de aseară, noaptea de 24-25 septembrie a.c.] şi nu mă pot abţine să comentez un pic evenimentul. Că nici ,,troll”-ul din mine nu-mi dă pace!

Aseară, s-a zgâlţâit un pic pământul sub noi şi e drept că un grad în plus ne-ar fi despărţit de ceva tragedii. Un grad! La ora aceasta se ştie că ar fi avut 5,3 grade Richter deşi iniţial se confirmaseră, aproape oficial valori cuprinse între 5,6 – 5,8 grade Richter.

[ Paranteză: nicio televiziune de ştiri nu a avut vreo intervenţie “live” fie ea şi una ,,la scurt”! Ce fel de televiziune de ştiri eşti dacă in această situaţie nu intervii să dai măcar câteva informaţii generale dar în schimb faci “Breaking News” din orice rahat monden.]

Un grad în plus, scriam, ne-ar fi dus pe marginea prăpastiei! 6.3 -6.5 ar fi însemnat mai mult decât o tencuială căzută şi aici mă refer în mod special la Bucureşti. La un Bucureşti ce este menţinut într-o colcăială viermănoasă de putori administrative dar şi de o groază de cetăţeni imbecilizaţi, aproape toţi trecuţi de cincizeci de ani.

De mult timp [cred că de dinaintea lui ’89 dar cu siguranţă de după] există o luptă între incompetenţii administrativi, care iau hotărâri pe plan local în funcţie de aranjamente şi strategii, ce nu au vreo legatură cu plătitorul de taxe, respectiv, cetăţeanul.

Cetăţean care la rândul lui, îndobitocit de nevoi şi TV, nici nu mai ştie ce să discearnă în favoarea lui, familiei, comunităţii.

Iar conflictul este generat de neputinţa unora în a media între Administraţie şi locatari, termenii şi condiţiile reconsolidării clădirilor cu risc seismic. Pentru că e de ajuns ca un singur locatar să nu agreeze ideea de a locui câteva luni în alt loc şi totul se duce de râpă!

Iar de cealalată parte, locatarii se pot teme de lucrul făcut de mântuială – căci ştim cu toţii că, rareori se întâmplă ca firmele ce se vor ocupa de aceste proiecte să nu fie ombilical legate de unşii de la Primărie.  Ar mai fi şi o terţă parte, locatarul de tip “troll” care ,,nu vrea” şi care este fanul declarat al lui ,,Nu-nu-şi-nu!” Îl găsim cam în toate clădirile cu probleme, de obicei sprijinit în toiag, frustrat şi părăsit de lume.

O chestiune foarte importantă, tot în ton cu tema, este şi aceea că toate agenţiile imobiliare ce deţin locuinţe şi spaţii în clădiri-problemă şi care-s deja puse spre vânzare, se împotrivesc prin toate mijloacele ca aceste imobile să fie ,,imbulinate” [ pentru că şi-ar pierde cota vertiginos] şi astfel – clădirile cu risc seismic ridicat NU POT FI CONTORIZATE corect! Iar de cealaltă parte, administratorii de imobile vechi – dar solide, care nu reprezintă un risc major – fac pe dracu-n patru şi-şi ,,imbulineaza” locuinţele ca să prindă fonduri de reabilitare! Deci, practic – până nu există nişte reglementări foarte clare şi nişte ,,topoare” în Administraţia locală NU VOM ŞTI NICIODATĂ care clădiri sunt cu risc major.

În altă ordine de idei, singura soluţie de a evita un ,,Colectiv” la scară urbană, ar fi ca şobolanii bipezi din Parlament să legifereze foarte clar drepturile şi obligaţiile proprietarilor de clădiri cu risc seismic major şi în mod special celor care deţin clădiri de patrimoniu!

O soluţie ar fi, că în cazul în care proprietarul nu ia nicio măsură timp de 2-3 ani ca să obţină expertiză şi fonduri de la municipalitate în scopul de a reconsolida clădirea în care locuieşte, acesta să fie strămutat obligatoriu într-un apartament social până la finalizarea lucrării. Iar constructorul să fie responsabilizat la maxim, cu daune inzecite chiar şi pentru o fisură în tencuială!

Cât despre cei care deţin clădiri de patrimoniu şi-s lăsate în paragină în mod voit, în scopul de a scoate bani buni din afaceri imobiliare, aceştia să fie deposedaţi de imobile – şi exact ca în cazul construcţiilor de interes public, aceştia să fie expropriaţi, bineînţeles – cu despăgubirile de rigoare, conforme cu ultima sumă înscrisă în contract. Ai dat 10 lei – 10 lei primeşti! Mai mult, dacă se dovedeşte şi rea voinţă [ dauna totală, distrugere, etc. ] să servească şi ceva penalităţi şi chiar puşcărie.

Clădirile de patrimoniu pot fi reconsolidate şi transformate în grădiniţe, şcoli, muzee, diverse centre sau inchiriate in scop comercial. Fiind clasificate drept ,,de patrimoniu”, nu văd de ce acestea nu pot fi îngrijite de către proprietari sau chiriaşi… Pun pariu că acolo unde locuiesc cu adevărat e … ,,ţiplă” cum zic unii.

Şi n-ar fi o problema dacă acestea odată consolidate, să producă bani chiar dacă sunt de crâşme, spaţii de cazare, etc., atât timp cât sunt îngrijite.

Revenind la cutremur…

Scriam că un grad în plus ar fi fost îndeajuns să pună la pământ o parte din Bucureşti… se ştiu nişte cifre, se fac expertize şi pronosticuri… însă NU SUNT REALE! N-aş vrea să cobesc, dar dacă am avea un cutremur de 7+ am avea mari suprize… şi aici mă refer la clădiri noi, la tot felul de proiecte rezidenţiale construite recent. Sincer, n-aş fi surprins că o parte din ,,imbulinate” să rămână în picioare iar ansamble rezidenţiale, chiar şi cele “mainstream” să fie făcute praf. Pentru că aprobările se fac de cele mai multe ori din pix şi fără expertiză, mai ales atunci când se întrezăreşte luciul unui plic.

PS: din categoria: ,,Teoria cospiratiei” …

Băi ! ‘păi nu acum vreo două-trei zile se tot dezbătea despre clădirile cu risc seismic prin Primărie? Chiar era in trend la TV de apăruseră şi ceva ştiri, discuţii … Iar cutremurul parc-a picat la ţanc!
Ştiau ăştia ceva …?